dimarts, 13 d’octubre del 2015

Boca, mans i peus amb granets


En resum: 
El boca-mà-peu és una malaltia infecciosa vírica típica de nens i nenes petits que provoca febre, pèrdua de gana, mal de coll i caracteritzada per l'aparició de vesícules vermelloses a la boca, les mans i els peus. S'incuba entre 3 i 6 dies abans de manifestar-se i es resol en una setmana. El tractament és simptomàtic.

La malaltia exantemàtica de boca-mà-peu no és una de les clàssiques a les que li varen posar nom especial fa 2 segles (veure l'entrada La de la bufetada), però a la consulta pediàtrica sí que és un "clàssic". La veiem cada any, en forma d'epidèmies en nens i nenes petits (1-5 anys) sobretot. És produida pel virus Coxsackie A16. Però atenció, hi ha altres Coxsackie A + un altre número del 1 al 23 que també la poden causar. En conseqüència, es pot passar més d'una vegada, tantes com Coxsackies Ax amb els que us pogueu creuar.




Coxsackie, per cert, és un poble de l'estat de Nova York, on Gilbert Dalldorf and Grace Sickles varen identificar, cap allà l'any 1949, el primer virus de la família que va acabar anomenant-se Coxsackie, en honor a la seva troballa.

La malaltia no té massa secret a la pràctica. Després de 3-6 dies d'incubació produeix febre, mal de coll, pèrdua de gana i l'aparició de petites vesícules vermelloses a les mans, els peus i dins de la boca, aquí ràpidament es trenquen i queden com aftes. Segons el número del virus (A6, A16...) l'erupció es pot estendre a cames, cuixes, natges, al voltant de la boca. No provoca picor (per contra, la varicel·la provoca vesícules més grans per tot el cos i solen picar). Tot estarà resolt en uns 7 dies.

Com la majoria de virus, no té tractament específic per eliminar-lo. Sort de les nostres defenses naturals que tan bé funcionen. Tampoc hi ha vacuna. Per tant, al malalt l'haurem de cuidar molt, i podrem calmar el dolor i malestar amb paracetamol o ibuprofè. Com les lesions de la boca poden fer mal en menjar, és convenient evitar aliments calents i àcids. Habitualment els nens prefereixen prendre lactis freds, per exemple, llet o iogurs.

A part d'un nom tan descriptiu, té una complicació molt característica i curiosa: als 2 o 3 mesos de patir aquesta infecció, pot aparéixer una onicomadesi: el desprendiment indolor de les ungles (algunes o totes 20). No hi ha que preocupar-se, es regeneren íntegrament, com si no hagués passat res.

Podeu trobar més informació als llocs habituals: AEPap, KidsHealth, per exemple.




Antoni Salvà. Pediatre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada